Voeding Jeugd

Voeding voor de jeugd

Voeding voor de fietsende jeugd!

Voeding voor kinderen is niet te vergelijken met die van volwassenen. Het lichaam van kinderen is namelijk nog volop in ontwikkeling en heeft daarom ook meer behoefte aan bepaalde voedings- en bouwstoffen.

Kinderen hebben bij inspanning een hogere energiebehoefte dan volwassenen. Dit komt omdat ze per kg lichaamsgewicht meer energie verbruiken dan een volwassen persoon bij dezelfde inspanning intensiteit. Als een kind nu al goed en gezond eet, verkleint dit de kans dat ze vroeger of later te maken krijgen met welvaart-ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker of overgewicht.

Mountainbiken vergt heel veel uithoudingsvermogen, concentratie, kracht en energie. Als kind wil je een training vol kunnen houden en dan heb je koolhydraten nodig.

Voor het sporten moet je dus genoeg gegeten hebben. Een goed ontbijt is belangrijk om lekker te kunnen meefietsen en je motor van je lichaam alvast op te starten. Je eerste warming-up is al begonnen.

Tijdens het sporten wordt er ook veel vocht verloren. Dit moet je met regelmaat aanvullen tijdens het fietsen. Het is dan ook verplicht om een bidon water bij je te hebben tijdens het fietsen. Bij een training of toertocht is het eveneens verstandig om een energie reep of boterham met pindakaas voor onderweg mee te nemen. Dit is om een hongerklop te voorkomen.

Hongerklop is een wielerterm voor de gevolgen van een plotseling glycogeentekort. Men komt dan de man met de hamer tegen, men staat geparkeerd: men moet overschakelen op vet- en eiwitverbranding en kan daardoor niet meer maximaal presteren. Als deze glycogeenreserve opraakt, wordt de geleverde prestatie zichtbaar minder.

Na het sporten hebben de spieren veel werk verricht en met mountainbiken gebruik je heel veel spiergroepen en die hebben “honger” gekregen. Ze zijn eigenlijk een beetje moe en beschadigd en hebben behoefte aan eiwitten om te kunnen herstellen. Dus die eiwitten moeten zo snel mogelijk weer aangevuld worden. En dat is helemaal niet erg na een training of tocht want je hebt veel energie verbruikt.

Klik op de link voor een aantal Ontbijt en Lunch Tips ook voedzaam voor volwassenen