Ze vallen niet uit de boom

Dit moet je weten over de teek en de tekenbeet (AD zaterdag 20 april 20204).

Maandag begint de Week van de Teek. Hoe vindt de teek zijn gastheer, en wat is de beste manier om er eentje te verwijderen? Bioloog Arnold van Vliet beantwoordt deze en andere veelgestelde vragen.

De teek is zo klein dat je hem amper ziet, en je merkt meestal pas dat je gebeten bent als je hem ergens op je lichaam aantreft. De hinder die we van teken ondervinden zit voornamelijk in het feit dat ze drager kunnen zijn van bacteriën en virussen, zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Volgens het RIVM worden elk jaar ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet.

We moeten weliswaar op onze hoede zijn voor de teek, maar we moeten ons ook weer niet te druk maken over zijn aanwezigheid, stelt Arnold van Vliet, bioloog bij WUR (Wageningen University en Research) en betrokken bij Tekenradar.nl. ,,Lyme is een heel vervelende ziekte, dus we doen er goed aan waakzaam te zijn, maar dat betekent niet dat we de natuur helemaal moeten mijden. Buiten zijn heeft immers ook veel voordelen voor onze gezondheid.”

Zonder zorgen genieten van buiten zijn? Van Vliet vertelt ons wat je moet weten over de teek.

Lees verder in de PDF bij dit bericht.

2024-04-20_AD_Dit_moet_je_weten_over_de_teek_en_de_tekenbeet

Nieuwe startlocatie trainingen einde maand

Let op!

Vanaf eind april gaan we op een ander locatie starten als we gaan trainen in de omgeving bij de Kuil. Dus niet meer bij Buiten in de Kuil.

Vanaf 28 april zullen we starten bij:

Theehuis ’t Hooge Erf

Hoge Vuurseweg 11
3749 AB Lage Vuursche

https://theehuislagevuursche.nl/

Vanuit Hilversum

Draai vanaf de Hilversumsestraatweg de Hoge Vuursche weg op en dan zie je vanzelf de afslag met de blauwe borden: P (theehiuis/klimbos/MTB routes/Tentevent).

Vanuit Lag Vuursche

Rij op de Hoge Vuurscheweg de afslag naar de Kuil voorbij. Rij deze Hoge Vuurscheweg uit to bijna het einde. Dan zie je vanzelf de afslag met de blauwe borden: P (theehiuis/klimbos/MTB routes/Tentevent).

Bea Winters als eerste vrouw benoemd tot erelid van MBC!

Als eerste vrouw is Bea Winters afgelopen woensdagavond 27 maart tijdens de ALV Bea Winters tot erelid benoemd. Bea is begin 2024, nadat ze zo’n 10 jaar coördinator van de jeugd is geweest afgezwaaid als coördinator. 

In die rol heeft ze vol enthousiasme jarenlang onder andere:

 • de coördinatie van de jeugd gedaan
 • de jeugdafdeling laten groeien tot een volwaardige afdeling
 • de planning voor de jeugdtrainingen gemaakt 
 • nieuwe jeugdtrainers geworven en ingewerkt 
 • 2x per jaar de clinic georganiseerd 
 • bezoeken aan verschillende bikeparks geregeld 
 • bij haar thuis het jeugdkamp gehouden 
 • jeugdwedstrijden georganiseerd 
 • en natuurlijk vele jeugdleden het mountainbiken bijgebracht 

Ze wordt daarmee toegevoegd aan de volgende exclusieve lijstje van ereleden:

 • Fred van Zetten
 • Max de Vries
 • Wim in ’t Veld
 • Wouter Verburg
 • Marcel Janvier

Feliciteer en bedank Bea even als je haar ziet, ze heeft haar erelidmaatschap meer dan verdiend!

ALV 2024 a.s. woensdag 27 maart

Zoals eerder gemeld, a.s. woensdag (27 maart) is weer onze jaarlijkse algemene ledenvergadering.

In dit bericht weer de agenda.

De volgende onderwerpen staan op de definitieve agenda:

 • Notulen ALV 2023​ (Rob)
 • Financiën 2023 en 2024​ (Mark D)
 • Leden informatie​ (Rob)
 • Speerpunten MBC en initiatieven (Sander dK)​
 • Voordracht erelid​ (Rob)
 • Rondvraag​ (Rob)

Bij de ritten kun je je inschrijven (Inschrijving & agenda ALV MBC-MN woensdag 27 maart). Voor ons belangrijk want dan weten we ongeveer hoeveel mensen er komen.

De vergadering vind plaats bij RTV Tempo Soest (Industrieweg 4-A).

Inloop is vanaf 19:30u en we starten om 20:00u

Tot op de ALV!

Het Bestuur

Geslaagde workshop Sport & Voeding

Met een grote opkomst van 26 deelnemers hebben we in deze workshop een hoop geleerd over de relatie tussen voeding, sport en energiehuishouding.

Rieneke Terink (wetenschapper van Sports Valley) heeft ons in een uurtje wegwijs gemaakt in de theorie en de effecten in de praktijk. Do’s and dont’s. Alles over koolhydraten, mineralen, eiwitten en vetten.

In het tweede uurtje was er ruimte voor vragen en discussies en waren er drie tafels ingericht waarbij je zelf aan de slag kon. Met een bidon van de club, pen papier en wat rekenwerk zelf de sportvoeding bereiden.

Maak je eigen:

 1. Vochtherstellende sportdrank
 2. MTB-survival voedingspakket
 3. Herstelmaaltijd

Zowel voor de recreanten als voor de wedstrijdrijders zijn er zeer waardevolle inzichten en praktische tips om je fietsprestaties te verbeteren door middel van voeding gegeven.

Samen hebben we ontdekt hoe de juiste brandstof je rit naar succes kan stimuleren!

De woensdagavond zomertrainingen starten weer

Hallo MBC Bikers,

Het voorjaar komt er weer aan!

De zomertijd is weer ingegaan dus we kunnen weer de avonden benutten met een MTB tochtje.

Vanaf komende maand, woensdag 10 april hebben we de planning en begeleiding weer geregeld, dus kan er weer volop genoten worden van de prachtige rondjes op ’t Hoogt.

We vertrekken om 19.00 uur en naarmate de weken vorderen is het ook steeds langer licht dus kan er langer worden gefietst.

Tip: denk nog even aan je filters (het is een A/B rit).

Meld je aan en gaan!

Heel veel fun de komende bike-avonden en wat ons betreft mag die zomer komen.

Groet Marcel, Sydney

Workshop Voeding & Sport

Beste MBC-er,

Goed fietsen doe je niet alleen door hard te trainen. Voeding is minimaal net zo belangrijk, zowel voor, tijdens als na je ritten. In samenwerking met een wetenschapper van Sports Valley organiseren we een workshop over voeding en mountainbiken.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de rol van voeding bij het fietsen en leren we over de fysiologie achter voeding voor sportprestaties. Maar het blijft niet bij theoretische kennis; we gaan ook praktisch aan de slag. Samen gaan we sportdranken maken, een herstelmaaltijd bereiden en werken aan het opstellen van een persoonlijk voedingsplan voor op de fiets.

Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met fietsen, deze workshop biedt waardevolle inzichten en praktische tips om je fietsprestaties te verbeteren door middel van voeding. Laten we samen ontdekken hoe de juiste brandstof jouw rit naar succes kan stimuleren!

Aanmelden verplicht i.v.m. beperkte capaciteit, inschrijven via onze Cyql app.

Datum: 21 maart

Tijd: 20.00-22.00

Locatie: volgt zsm (Soest/Soesterberg)

Kosten: gratis voor leden

Mooi om het straks het voorjaar goed te starten!

Marcel Janvier benoemd tot erelid van MBC Midden-Nederland!

Woensdag 29 maart is tijdens de Algemene Ledenvergadering Marcel Janvier benoemd tot erelid. Marcel is in januari, na ongeveer 20 jaar coördinator van de recreanten te zijn geweest, afgezwaaid als coördinator.

Binnen MBC hebben we veel vrijwilligers. Allemaal mensen die zich belangeloos inzetten voor de club. Door de inzet van al deze mensen zijn er wekelijks trainingen voor leden van alle leeftijden, worden activiteiten georganiseerd, bieden we clubkleding, vinden jaarlijks wedstrijden plaats, zijn er jeugdactiviteiten, et cetera. Zonder al deze inzet zouden we geen bloeiende vereniging kunnen zijn.

Wij zijn blij met de inzet van iedere vrijwilliger. En zo heel af en toe is er een vrijwilliger die er echt bovenuit steekt. Omdat hij heel lang heel veel heeft betekend heeft voor de club. Omdat hij allerlei zaken oppakte die er nog niet waren. Of omdat inspringen nodig was. Of omdat iemand het simpelweg moet oppakken. Kortom, iemand die zich echt op een buitengewone wijze heeft ingezet voor onze club. Zo iemand is Marcel Janvier!

Lees verder Marcel Janvier benoemd tot erelid van MBC Midden-Nederland!

Wat doen wij

De club heeft als doel om de sportieve belangen van het mountainbiken zo goed mogelijk te behartigen. Voor alle niveaus creëert de vereniging mogelijkheden om in clubverband bezig te zijn.

Wij zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) zodat wedstrijdrijders hun licentie via de club kunnen aanvragen. Ook zijn wij aangesloten bij de NTFU.

Voor de recreant worden er op diverse niveau’s trainingen georganiseerd. Tevens zijn er door het jaar heen clubevenementen zoals toertochten, een clubweekend, clubwedstrijden, thema-avonden ed. Eén van onze belangrijkste activiteit is het organiseren van trainingen, dit kan zowel op recreatief als op wedstrijdniveau.

Lees verder Wat doen wij

Clubweekend 2022

INSCHRIJVING IS GEOPEND…

MBC Clubweekend 26 t/m 29 mei 2022

Na twee jaar van afwezigheid om bekende reden organiseren we voor komend jaar weer het MBC Clubweekend. Ditmaal in het zuidelijke deel van de Pfalz.

Ons hotel is Hotel Linde Pfalz met Christian Kurz als eigenaar. Uiteraard zijn de gebruikelijke Duitse zaken zoals Schnitzel en Weissen aanwezig. Het hotel heeft ruime kamers voor 2 personen en er is recent een groot deel bijgebouwd. Lees verder en klik hier.