Ze vallen niet uit de boom

Dit moet je weten over de teek en de tekenbeet (AD zaterdag 20 april 20204).

Maandag begint de Week van de Teek. Hoe vindt de teek zijn gastheer, en wat is de beste manier om er eentje te verwijderen? Bioloog Arnold van Vliet beantwoordt deze en andere veelgestelde vragen.

De teek is zo klein dat je hem amper ziet, en je merkt meestal pas dat je gebeten bent als je hem ergens op je lichaam aantreft. De hinder die we van teken ondervinden zit voornamelijk in het feit dat ze drager kunnen zijn van bacteriƫn en virussen, zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Volgens het RIVM worden elk jaar ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet.

We moeten weliswaar op onze hoede zijn voor de teek, maar we moeten ons ook weer niet te druk maken over zijn aanwezigheid, stelt Arnold van Vliet, bioloog bij WUR (Wageningen University en Research) en betrokken bij Tekenradar.nl. ,,Lyme is een heel vervelende ziekte, dus we doen er goed aan waakzaam te zijn, maar dat betekent niet dat we de natuur helemaal moeten mijden. Buiten zijn heeft immers ook veel voordelen voor onze gezondheid.”

Zonder zorgen genieten van buiten zijn? Van Vliet vertelt ons wat je moet weten over de teek.

Lees verder in de PDF bij dit bericht.

2024-04-20_AD_Dit_moet_je_weten_over_de_teek_en_de_tekenbeet