Trailrespect

Trailrespect

TRAILRESPECT
Op verzoek van de NTFU plaatsen wij onderstaand bericht.
Een aantal keren per jaar verklaren we de routes op de Utrechtse Heuvelrug voor ‘gesloten’. Dat is een groot woord, want er is niets afgesloten en we kunnen niemand verbieden noch tegenhouden als ze toch de routes op gaan. We laten het bericht altijd voor aanvang van het weekend uit gaan, zodat mensen tijd hebben om hun plannen aan te passen. Doorgaans op donderdag of vrijdag. Dat houdt overigens een risico in, want niemand kent vooraf de weersontwikkelingen.

We sluiten de routes als er heel veel water is gevallen (meer dan 20mm per dag), of als er gevaar is (omgewaaide bomen of afgevallen hout). Afgelopen twee weekenden waren beide aan de hand. Heel veel water gevallen (afgelopen week 88mm) en veel afgevallen hout (geveld door de sneeuw). Afgelopen weekend waren de routes niet veilig tot het moment dat ze geruimd werden.

Als er veel regen is gevallen vragen we om *trailrespect*. Dat is een nieuwe term die langzaam gemeengoed gaat worden. Het betekent dat je tracks even met rust laat als ze modderig zijn, om te voorkomen dat ze aan gort gereden worden. Tot 2014 zagen onze routes er in de winter uit als op o.a. deze foto’s:

Daar wil niemand naar terug. Wij steken er met onze vrijwilligers, waaronder die van veel verenigingen veel werk in om de routes begaanbaar te houden.

Afgelopen weekend kwam ik diverse groepen in verenigingskledij tegen, waaronder ook jeugdgroepen. Men realiseert zich niet welke risico’s men neemt. Zeker met de kinderen niet. Er ligt hout op het parcours, maar er hangt ook nog hout in de takken. Klaar om naar beneden te donderen nét als er iemand onder door rijdt.

We kunnen niet iedereen individueel bereiken. Wat ik wil vragen of de verenigingen in de regio onze waarschuwingen willen overnemen, zoals ook roeiverenigingen de waarschuwingen van Rijkswaterstaat overnemen en een vaarverbod uitvaardigen.

Onze waarschuwingen staan altijd op donderdag of vrijdag op onze FB-pagina. In de praktijk komt het erop neer dat onze routes 360 dagen per jaar goed berijdbaar zijn als zoveel mogelijk mensen ze op die andere 5 dagen even met rust laten.

Na stormen en na zware sneeuwval is het zaak even te wachten op sein ‘veilig’, zeker als je met kinderen op pad gaat.