De Grote Boswerkdag

Succesvolle Boswerkdag

Jong & Oud werkt samen aan MTB route Lage Vuursche

Afgelopen zaterdag 28 maart is er door 28 vrijwilligers weer hard gewerkt aan het onderhoud van de Mountainbike Route van Lage Vuursche. Dit wordt twee keer per jaar uitgevoerd in succesvolle samenwerking met Staatsbosbeheer.

De Grote Boswerkdag in maart vergt de meeste spierballen. In totaal was er 60 kuub zand gestort om te route op verschillende plaatsen te herstellen. Met kruiwagens hebben de vrijwilligers zich in het zweet gewerkt door vele kubieke meters zand op de singletracks uit te rijden. Het resterende zand wordt binnenkort met zwaarder materieel over de brede stukken uitgereden, zodat alles er weer picobello uitziet.

Op verschillende kruisingen is bewegwijzering hersteld, zodat de rijders die minder bekend zijn met de route, ook weer netjes bij hun startpunt uitkomen. Dit jaar hebben we hulp gehad van een jongedame, die heel graag met de boswachter mee op pad ging. Zij gaf aan waar we de paal moesten zetten, zodat deze voor de aankomende fietser snel goed zichtbaar is.

Het boren van het gat in de grond heeft ze stoer eerst zelf geprobeerd. Door de wortels en de stenen heeft ze het daarna slim genoeg aan de boswachter en de man in het gezelschap overgelaten.

Deze keer hebben we ook een pilot gedaan met het vullen van de gaten van de grondboor. Hiervoor is extra grof grind (3-6 cm) gebruikt om de gaten langer te laten afwateren. Tevens voorkomt het dat dieren erin wegzakken. Het verspreiden van de zakken grind over de verschillende teams op de route bleek nog wel een uitdaging.

Terwijl we druk bezig waren met het onderhoud aan de route, kregen we van andere recreanten complimenten over onze betrokkenheid en inzet.

Na afloop hebben we met z’n allen geluncht en de Boswachter bedankt voor de jarenlange samenwerking. We zullen haar zeker missen!