Eikenprocessierups

Eikenprocessierups en Teek

Eikenprocessierups

Het belooft een jaar te worden met veel eikenprocessierupsen. De rupsen zijn in goede conditie, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups zondag op natuurbericht.nl.

Over ongeveer twee weken, rond 13 april, komen de rupsen uit hun ei, iets later dan vorig jaar. De verwachting is dat de dieren rond 20 mei hun beruchte brandharen krijgen. De brandhaartjes kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koorts en longontsteking. Gemeenten bestrijden de nesten door ze te bespuiten of ze te verbranden.

Het kenniscentrum onderzocht eitjes uit Drenthe en Noord-Brabant en voorspelt dat er in 2015 grote aantallen eikenprocessierupsen zullen opduiken. De temperatuur speelt daarbij nog wel een rol. Bij hoge temperaturen ontwikkelt de populatie zich beter, aldus natuurbericht.nl.

Bron: RTV Utrecht

Teek

Een Teek is een heel klein beestje en leeft op de grond in struiken en gras. Teken zijn er het hele jaar door. Een Teek kan besmet zijn en de ziekte van Lyme veroorzaken. Het is altijd aan te bevelen om na het mountainbiken jezelf te controleren op Teken. Je kunt een Teek zelf verwijderen met een Tekenpincet. Er is veel informatie over Teken te vinden via  Lymenet.nl.

Zie foto hieronder de Teek plus besmette Tekenbeet.
teek-1-672x372

 

Teek