Pieter de Graaf

Pieter de Graaf

Ik ben Pieter de Graaf. Sinds eind 2010 ben ik begeleider. Ik heb een aantal seizoenen Nederlandse wedstrijden gereden als amateur en espoirs. De afstand van een uur of twee uur was alleen altijd te kort voor mij. Daarom rij ik sinds 2001 marathons, vooral in het buitenland. Een afstand van ongeveer 100 km met veel hoogtemeters is perfect.

Wat vind je leuk aan mountainbiken?

Het leuke aan mountainbiken is dat je een mooie snelheid hebt om je snel te verplaatsen maar toch veel van de omgeving te kunnen zien. Je kan puur met het mountainbiken bezig zijn en verder even nergens aan denken. Bij de marathons is het mooie om precies tot het einde een stabiele rit te rijden.

Wanneer ben je begonnen met mountainbiken?

Ik heb in 1996 een hybride fiets gekocht. Hiermee zat ik meer in het bos dan op de weg. Dus in 1999 heb ik die ingeruild voor een mountainbike. Sindsdien ook wedstrijden en niet meer gestopt.

Wat is je mooiste mountainbike ervaring?

In 2012 de Salzkammergut trophy. Een eendaagse mountainbike wedstrijd van 211 km met ruim 7000 hoogtemeters. De rit ging perfect. Van het begin tot einde heerlijk gereden. Aan het einde zelfs nog energie voor 30 per uur over de vlakke weg. Eindresultaat was 60e plek van de 600 starters na 13 uur fietsen.

Hoe ziet je ideale mountainbike er uit?

Vol geveerde fiets met goede en betrouwbare onderdelen. Een lichte wielset is cruciaal voor een snelle fiets.