Erik Kooijman

Erik Kooijman

Wie ben je?

Ik ben Erik Kooijman en sinds 2011 lid van MBC. Ik kom uit Houten, net onder Utrecht, ben getrouwd met Marian en heb twee dochters Femke (2000) en Merel (2003). In 2015 heb ik me na een oproep vanuit het bestuur aangemeld als recreanten begeleider.

Wat vind je leuk aan mountainbiken?

Mountainbiken betekent voor mij vrij in de natuur bezig zijn. Naast het mountainbiken doe ik ook aan hardlopen (liefst trailen in het bos of in de bergen) en zit ik op de racefiets. Het mooie van mountainbiken vind ik dat je continu geconcentreerd bezig moet zijn waardoor je geen tijd hebt om aan andere dingen te denken, en het is een heerlijke langeduur training die goed complementair is aan het hardlopen.

Wanneer ben je begonnen met mountainbiken?

Eigenlijk ben ik begonnen met mountainbike toen ik 8 jaar oud was, met een oude fiets omgebouwd tot crossfiets het bos in over een klein parcourtje. Later werd dat een BMX fiets en tijdens de middelbare school en studie tijd was de stad Utrecht mijn “parcours” (levensgevaarlijk af en toe J). Door werk en gezin een paar jaar niet actief kunnen fietsen, maar in 2009 een MTB gekocht (Focus Black Hill 26”) en specifiek gezocht naar een MTB club. Zo ben ik bij MBC midden gekomen.

Wat is je mooiste mountainbike-ervaring?

Elke rit heeft weer iets moois en geniet ik van, maar de ritten in het buitenland maken het toch altijd extra speciaal. Je weg zoeken in de Dolomieten, om een bergtop heen rijden in Portes du Soleil of door de heuvels in Zuid Frankrijk. Er staan nog wel een paar dingen op het wensenlijstje, een Transalp, de Mont Ventoux door het bos en van Courmayeur naar de Franse grens aan de voet van de Mont Blanc. Mijn mooiste fiets ervaring is in 2013 3x de Mont Ventoux beklimmen voor TourduALS, slopend, emotioneel, indrukwekkend en geweldig ineen.

Hoe ziet je ideale mountainbike er uit?

De ideale MTB is voor mij groot genoeg (ik ben 1m94), stabiel en toch wendbaar. In 2012 geleden heb ik mijn 26” Black Hills ingeruild voor een 29” Merida Big Nine hardtail. De Merida is een prima fiets maar eigenlijk iets te “gestrekt” waardoor je op de smurfenpaadjes in het bos soms erg hard moet werken. In de toekomst verwacht ik dat er nog wel een fully bij komt, waarschijnlijk van Canyon. Uiteraard met de betere Fox dempingselementen, 29-er, lichte wielen van DT-swiss en lekker wendbaar.